WebsiteBannerSindsV2

Erik en Kyra op Sint Maarten…. (met foto's)

Zoals de meesten van jullie misschien wel weten wonen wij sinds 1 augustus 2012 op Sint Maarten.

Erik werkt hier als gymdocent op drie verschillende basisscholen en Kyra is juf in groep 3 op de Sister Magda Primary School. Natuurlijk is deze omgeving heel anders dan in het vertrouwde Wolfersdiek. Het weer is hier een mooi voorbeeld van. Toen we hier aankwamen in augustus was het heet, 35 graden, een beetje wind en geen wolken. Een tijdje later brak het orkaanseizoen aan, dit betekent wat meer regen maar helemaal geen wind meer op het eiland. Alle hurricanes op zee trokken alle wind weg waardoor wij in de zweetdruppels kwamen te zitten. Uiteindelijk hebben wij nog een stukje mee gemaakt van de storm Raphael. We hadden de hurricane shutters naar beneden gedaan, af en toe leek het net of het huis op instorten stond door de heftige rukwinden maar we hebben het overleefd. De echte locals zijn enorm bang voor hurricanes, omdat deze in het verleden een enorme ravage hebben achtergelaten.

De kinderen op de scholen zijn nogal wat anders dan in Nederland. Er is minder respect voor de leerkrachten en ook gaan kinderen graag met elkaar in felle discussie of op de vuist. Ook is de taal een struikelblok. Wij moeten in het Nederlands lesgeven, terwijl er genoeg kinderen zijn die deze taal niet/nauwelijks niet beheersen. Op de verschillende scholen waar ik gymles geef is het ook behelpen qua materialen. Voor de gymlessen heb ik een aantal (lekke) ballen, pillonnen, hoepels en wedstrijdlintjes. Dit alles zorgt er voor dat het lesgeven niet altijd even vlotjes verloopt. Gelukkig zijn er ook veel mooie momenten waarvan we kunnen genieten met de kinderen. Stuk voor stuk zijn het lieve en leuke kinderen, maar sommige combinaties boteren niet helemaal. Ze hebben veel, veel liefde en aandacht nodig.
We weten dat we enorm veel leren hier, een enorme ervaring...ook al loopt dit niet altijd even vlotjes.
Buiten het werk om is het leven hier goed. Het weer is echt (bijna) altijd heel goed, het wordt nooit kouder dan 25 graden. De stranden en de zeeën zijn heerlijk, met af en toe enorme golven waar je je energie goed in kwijt kan. We zijn hier dan ook veel te vinden.
Natuurlijk kunnen wij niet zonder voetbal. Kyra is lid van het dames Oualichi soccer team, een gezellige vrouwenclub met veel verschillende culturen. Ze traint twee keer in de week in een zaal. Als het beschikbaar is spelen ze op het Johan Cruijff kunstveld in Belvedere. Veel publiek en er wordt zelfs een commentator ingeschakeld. Dit doen ze tijdens de bij de dames om het vrouwenvoetbal te promoten. Op dit moment wordt er een toernooi georganiseerd op Anguilla, waar het team natuurlijk graag aan wil meedoen. Eindelijk weer eens ballen op een echt veld!
Erik traint bij de R.I.S.C Takers, een club mannen die vooral bestaat uit Nederlandse heren die hier werken. Elke donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur wordt er fanatiek gebald. Deze avond wordt afgesloten in een plaatselijke Wulm en Merien met snacks en bier. Vanaf aanstaande zondag doen we mee met een landentoernooi in de zaal. Wij zijn team Nederland, er zijn ook bewoners uit Sint Maarten die oorsprongkelijk komen uit Suriname, Jamaica, Peru, Frankrijk, USA en nog een aantal andere landen, zij vormen ook een team. Het is dus een soort van internationaal toernooitje wat verspreid wordt over een aantal zondagmiddagen.
Er is hier verder weinig competitie veld voetbal. Dit komt door de slechte staat van het enige voetbalveld op het Nederlandse gedeelte van het eiland. Aan de Franse kant wordt er meer veldvoetbal gespeeld.
Op zondagochtend (8.00 uur) spelen we wel eens onderling een partijtje op het Cruijff Court wat op de Nederlandse kant van het eiland te vinden is.
We hebben gelukkig ook nog allemaal leuk bezoek gehad vanuit Nederland. Zo zijn Leon en Margreet, Ricardo en Femke, Harmen, Yuri, Tom en allebei onze ouders op vakantie geweest bij ons. We hebben met vrienden samen een super vakantie gehad waarin we kerst en oud en nieuw samen konden vieren. Toen onze ouders er waren hadden we helaas geen vakantie maar wel twee dagen extra vrij. Gelukkig hebben ze zichzelf goed kunnen vermaken. Leuk dat ze ook op onze scholen een kijkje konden nemen en de sfeer proeven. Het was top!

EK1 EK3 EK2 EK4 EK5 EK6

Verder hebben we nog tripjes gemaakt naar Anquilla (20 minuten varen) en Saba (anderhalf uur varen). Erg leuke tripjes en weer totaal andere eilanden vergeleken met Sint Maarten. Deze maand willen wij gaan starten met onze Padi (duikcursus), zodat we de onderwaterwereld ook nog kunnen gaan ontdekken. Ons plan is om daarna op Sint Maarten natuurlijk een aantal keren te gaan duiken op mooie spots. Maar ook op Bonaire, die in de top 3 staat van beste duikspots. Nu we er toch zijn…

We willen de vereniging enorm bedanken voor het waanzinnige initiatief om ons een sponsorobject uit te laten kiezen hier op Sint Maarten. Na goed georiënteerd te hebben in verschillende potentiële projecten vonden wij de “afternoonschool Simpson Bay” het meest geschikt. Erik werkt op deze school en kent deze werknemers. Ze vertelden dat de grootste financier de stekker uit het project zou gaan trekken. Alle kinderen die hier komen zijn leerlingen die ik lesgeef en zij hebben stiekem allemaal wel een plekje in mijn hart gekregen. Zij kunnen na schooltijd niet naar huis, omdat de ouders brood op de plank moeten krijgen. Zij zitten van 12.45 tot soms 18.00 bij de afternoonschool. Tijdens deze uren krijgen zij huiswerkbegeleiding, doen sportactiviteiten en mogen zij spelen. Dit staat onder leiding van een groep enthousiaste vrouwen die zo’n 40 a 50 kinderen moeten bezig houden.
Nogmaals onze dank dat wij mede door jullie dit project een opsteker konden bezorgen!
Tot slot; wij hebben besloten om na dit schooljaar weer terug te keren naar Wolfersdiek. We zullen dan snel richting Kloetinge gaan om ons weer in te schrijven bij Pier Meijaard. We kijken er erg naar uit om weer deel uit te gaan maken van de vereniging. We missen onze zaterdagen op het veld en in de kantine enorm....DIEP IN JE ARTE BIN JE OK VOE WOLFERSDIEK!!!

Een foto en bedankwoordje van de afternoonschool (waar de sponsorloop voor was) volgt z.s.m.

24,5,0,50,0
25,600,60,1,2000,5000,50,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,0,0,0,2,40,15,5,2,1,0,20,0,0
Boons Markt Wolphaartsdijk
Corstanje Assurantiën
De Zeeuwse Verzekeringen
DJL Handel en Onderhoud
ISM Makelaars
Kreekes Vis
Supermarkt de Koster Wolphaartsdijk
24,5,0,50,0
25,600,60,1,3000,5000,40,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,0,0,0,2,40,15,5,2,1,0,20,0,0
Bouwbedrijf De Delta
Supermarkt VeerseKreek
Kraakman
IKO BV
Zeeland Steel Center
Autoservice Jos Krijger