Oosterse invloed goed voor Wolfaartsdijk

Bron; PZC/PZC.nl vrijdag 19 november 2010 door Michiel BouwmanPraskash Kumar

WOLPHAARTSDIJK - En toen stond er zomaar een voormalige jeugdinternational van Singapore op Sportpark Wolphaartsdijk. Het begon met een wedstrijdje in het tweede, maar al vlot kreeg hij zijn kans bij het eerste. Prakash Kumar, 28 jaar, middenvelder en liefhebber van de assist.

Kumar woont sinds een paar maanden in Wolphaartsdijk, bij de familie van zijn vriendin, Manouschka Muilenburg, die actief is in het vrouwenteam van de vereniging. "We hebben elkaar vorig jaar tijdens Oud en Nieuw ontmoet in Singapore", vertelt Kumar in vloeiend Engels. "In februari ben ik al even overgekomen en sinds een maand of drie ben ik hier definitief. Ik heb mijn vrienden en familie voor Manouschka achtergelaten. Dat was beter dan andersom. Voor haar zou het in Singapore veel moeilijker zijn vanwege de regels. Hoe het hier bevalt? So far, so good! Ik ben op zoek naar werk, sta voor alles open, mits het in de omgeving is."

Kumar was vijftien of zestien toen hij ging voetballen. Laat, voor Europese begrippen. Maar niet onlogisch.

"In Singapore promoten ze het voetbal niet zo. Het draait daar meer om zaalsporten. Basketbal, badminton, tennis... Toen ik zeventien en achttien was, heb ik bij de nationale selectie tot die leeftijd gespeeld. Daar draait het allemaal om fitnesse. Rennen, rennen, rennen; soms kwam er geen bal aan te pas. Hier gebeurt alles op het veld. Ik was verbaasd toen ik hier kwam, echt iedereen voetbalt."

Wereld van verschil of niet, Kumar past prima in het Wolphaartsdijkse plaatje en voelt zich af en toe een ware beroemdheid. "Ze kennen me nu wel. Sta ik in de winkel en word ik aangesproken door mensen die ik niet eens ken! Dat was wel vreemd en een beetje eng, maar het is een goed teken. En als je dan vraagt hoe ze me kennen is het: van de voetbal!"

Kijk dus niet raar op als de spelers van Wolfaartsdijk 's zaterdags in het Engels coachen. "Voetbal is internationaal", zegt Kumash. "Ik versta de voetbaltermen. Midden, rug, snel. Dat is geen probleem. En na een paar trainingen kende ik de spelers ook. Arnold van Gemerden vind ik een goede voetballer. Hij komt de bal halen en geeft anderen kansen, kan de bal vasthouden en een man uitspelen. Een ideale spits."

Rest nog een oordeel over Kumash zelf, natuurlijk. "Je kon zien dat hij daar ook gevoetbald heeft", zegt trainer Ad Poortvliet. "Het is wel wat moeilijk te vergelijken, want het is heel anders dan hier. Maar hij kan redelijk mee, is snel en ook als iedereen fit zou zijn, zou hij denk ik een basisplaats hebben. Hij is wel vrij klein, maar dat heb je vaak met voetballers uit die kanten."

Morgen komt koploper Bevelanders op bezoek. Het gat met de zelfbenoemde titelkandidaat is opgelopen tot tien punten en dus is die wedstrijd heel belangrijk, weet ook Poortvliet.

"Bepaalde dingen zijn tegengevallen: er zijn wat jongens afgehaakt in wie ik potentie zag en ik had ons in een betere vorm verwacht. Misschien is het een vorm van angst, zijn we bang om te verliezen. We worden namelijk absoluut niet weggespeeld. Tegen Bevelanders heb ik niet veel keuze, maar wel het volledige vertrouwen. Vorig jaar speelden we twee keer erg goed (twee keer 3-1 winst) en ik schat ons nu niet minder in."